written by
Joran Simoens

Welke dekking biedt mijn autoverzekering? Kom het te weten in dit artikel!

Wiki 4 min read

Wanneer je met de auto in België rondrijdt, zul je al gemerkt hebben dat je niet alleen bent op de baan. Wist je dat er op 1 augustus 2018 er meer dan 7.500.000 voertuigen over onze wegen geteld zijn? Dat zijn er behoorlijk wat! Met zoveel auto’s op de baan bestaat altijd de kans dat er eens een ongeval plaatsvindt of je gewoon in panne valt. De juiste autoverzekering kiezen is dan ook erg belangrijk én verplicht als je op de baan wil rijden. Je nieuwe auto kiezen was misschien een eenvoudige klus. Maar nu een autoverzekering kiezen, is een heel ander verhaal. Welke soort verzekeringen zijn er en welke dekking biedt elke verzekering? Het is vaak niet zo eenvoudig. Daarom helpen je al even op weg.

Photographer: Josh Appel | Source: Unsplash

Een autoverzekering bestaat gewoonlijk uit twee zaken. Zo is er onder andere de verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen, wat ook wel de BA Auto genoemd wordt.

Waarom deze nuttig is? Wel, wanneer je in een ongeluk terechtkomt waarbij jij in fout bent, zal deze verzekering de lichamelijke en materiële schade van de slachtoffers dekken. Dit kan dus bijvoorbeeld gaan over de medische kosten die de andere bestuurder door het ongeval. Heb je zelf ook lichamelijke of materiële schade opgelopen? Dan zal deze verzekering dat niet vergoeden. Daarom wordt de BA Autoverzekering vaak aangevuld met andere verzekeringen zoals een mini-omniumverzekering. Met deze verzekering bovenop je verplichte BA Autoverzekering is je wagen niet alleen gedekt voor schade aan derden, maar ook voor schade aan je auto door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier. Dit is vooral interessant voor auto's tot 5 jaar.

Wat er echter niet gedekt is door de combinatie van de BA Auto en een mini-omnium is je materiële schade en schade door vandalisme. Ben je dus vaak op de baan met kostbare spullen in je auto of rij je vaak rond in een buurt waarvan je weet dat er vaak vandalisme gepleegd wordt? Ga dan voor een full-omniumverzekering. Deze soort verzekering biedt de ruimste bescherming voor schade aan je auto. Je bent dan gedekt tegen schade door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijding met een dier of als je bij een ongeval aansprakelijk of de enige betrokken bent. Dit is bijvoorbeeld als je tegen een andere auto of een paaltje bent gereden. Vaak het interessantst voor auto’s tot 3 jaar.

Extra opties voor extra bescherming

Met je BA autoverzekering en mini-omnium of full-omnium, is je auto al zeer goed beschermd op de weg. Er zijn echter nog meer verzekeringen die je kan nemen om extra gerust de baan op te gaan.

1. De bestuurdersverzekering

De bestuurdersverzekering komt tussen bij je medische kosten, invaliditeit of overlijden als je als bestuurder aansprakelijk bent voor een ongeval of als enige partij betrokken bent. Zeer interessant aangezien deze lichamelijke schade niet wordt gedekt door je BA Autoverzekering (schade aan derden) of door een omnium (schade aan het voertuig). Deze soort verzekering treedt niet alleen op als aanvulling op de tussenkomst van je ziekenfonds, maar vergoedt ook bij tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid en kan ook een overlijdensuitkering geven aan je erfgenamen.

Wanneer je werkt en dus een loontrekkende bent, wordt je als bestuurder al goed gedekt door de verzekering arbeidsongevallen voor ongevallen die gebeuren van en naar het werk. Maar het is ook interessant om beschermd te zijn in je privéleven. Opgelet, niet alle bestuurders verzekeringen zijn hetzelfde. Informeer je dus voldoende alvorens je deze verzekering aangaat.

2. De rechtsbijstandverzekering:

Je bent gebotst maar jullie kunnen het niet eens worden over wie er nu eigenlijk in fout was? Je wordt voor het gerecht gedaagd voor de schending van de wegcode? Jij en je verzekeraar zijn het oneens over iets? Allerlei situaties die tot conflicten kunnen leiden. Het is vaak niet makkelijk om deze op te lossen en na een tijd begin je soms te twijfelen of je in je recht bent of niet. Een rechtsbijstandsverzekering informeert je niet enkel over je rechten, maar beschermt je ook financieel tegen de kosten van lange en dure gerechtelijke procedures. Deze soort verzekering is niet verplicht, maar kan in lastige situaties wel een zeer handige aanvulling zijn bovenop je andere verzekeringen.

3. De bijstandsverzekering:

Ook de bijstandsverzekering is een goede, maar niet verplichte aanvulling bovenop je BA Autoverzekering. Stel je voor dat je onderweg naar zee of naar je werk plots autopech hebt. Wat nu? Wel, met de bijstandsverzekering ben je verzekerd voor pechverhelping als je in België of in het buitenland in panne valt. Je bent zelfs gedekt voor een vervangwagen, de verzending van dringende wisselstukken, de terugbetaling van hotelkosten, het wisselen van een platte band,… Sommige bijstandsverzekeringen bieden zowel personen- als voertuigbijstand en zijn dan volwaardige reisbijstandsverzekeringen. Informeer je dus goed alvorens je een dergelijke verzekering aangaat. Let zeker ook goed op de kleine lettertjes! Zo zijn er bijstandscontracten die een kilometervrijstelling opleggen. Ze komen bijvoorbeeld dan niet tussen op minder dan 10 km van je woonplaats.

Een autoverzekering vinden die bij je past is zeer belangrijk. Hopelijk heeft dit artikel je al een beetje geholpen om je weg te vinden in de wondere wereld van verzekeringen.

cta