written by
Joran Simoens

Wat is het verschil tussen omnium en mini-omnium?

Wiki 2 min read
Red beetle toy car Playmobil

Zoals we eerder al schreven, is een autoverzekering verplicht wanneer je een auto koopt. Alleen geldt die verplichting enkel voor een BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) verzekering, die de schade dekt bij een andere chauffeur. Dit komt er dus op neer dat wanneer jij schade oploopt door een andere oorzaak (een hagelbui bijvoorbeeld) je eigenlijk niet wordt terugbetaald. Wil je die bijkomende risico's toch afdekken, dan moet je kijken naar een omnium of mini-omnium verzekering. Maar wat is nu precies het verschil tussen omnium en mini-omnium?

TL;DR

1) Omnium is duurder, maar dekt alle schade

2) Mini-omnium is goedkoper, maar dekt niet alles

3) Gloednieuwe wagen? Dan is omnium veiliger

4) Oudere wagen? Kies dan beter mini-omnium

Wat is een omnium?

Een omniumverzekering is simpel gezegd een uitbreiding van je verplichte BA verzekering. In een omnium zit veel meer schade waar je je tegen dekt in het geval van pech. Met deze formule hoef je je geen zorgen te maken wanneer je iets overkomt. De grootste risico's waarvoor je gedekt bent zijn de volgende:

- Schade door brand

- Diefstal of schade opgelopen door een poging tot diefstal (denk aan kapotte ruit of geforceerde deur)

- Glasbreuk

- Schade door natuurrampen (hagel, onweer, als je echt pech hebt zelfs een aardbeving)

- Schade door de botsing met dieren (kosten omtrent opgelopen trauma niet meegerekend)

___________________________________________________

- Eigen schade aan je wagen, wat inhoudt dat zelfs als je een ongeval veroorzaakt je nog steeds kan worden gedekt voor de opgelopen reparatiekosten.

- Schade aan materialen die je met de wagen vervoert

- Vandalisme

Wat is dan een mini-omnium?

De naam verraadt het eigenlijk al: mini-omnium is een kleinere versie van een omnium en dekt dus minder schade. Concreet volgt het dezelfde lijnen als de omnium, maar beperkt zich tot ongevallen waar niemand verantwoordelijk voor is of waarbij de daders onbekend blijven. Van bovenstaande lijst blijft alles dus gedekt boven de lijn, alles eronder is exclusief voorbehouden aan een volledige omnium. Verschillend van verzekeraar tot verzekeraar staat het je altijd nog vrij extra opties toe te voegen aan de mini-omnium, maar volledig verzekerd zal je met deze formule dus nooit zijn.

Welke van de twee moet ik kiezen?

Het verschil tussen omnium en mini-omnium is nu hopelijk duidelijk. Welke voor jou de beste is hangt natuurlijk af van je situatie. Toch zijn er een paar regels die je best onthoudt. Een omnium dekt je beter, maar is ook duurder. Voor een mini-omnium betaal je dan weer minder, maar - surprise, surprise - zorgt maar in beperkte mate voor terugbetaling na een ongeval. Wat we je vooral aanraden is kijken naar de leeftijd van je wagen. Als die gloednieuw uit de garage komt, is een omnium veiliger. Is ie al een paar jaar oud, dan komt een mini-omnium je veel beter uit.

Onthoud ook dat verzekeraars extra opties aanbieden die zowel bij de omnium als een mini-omnium gelden. Voorbeelden hiervan zijn rechtsbijstand en assistentie bij een panne. Natuurlijk hangen de inhoud en prijs van deze extra opties af van welke verzekeraar je neemt, dus hen vergelijken voordat je een beslissing maakt blijft aangeraden.

cta