written by
Joran Simoens

Wat is de toegelaten promille in andere Europese landen?

Nieuws 2 min read
Het aantal promille dat je mag drinken varieert in veel Europese landen

Veel Belgen laten zich op reis in Europa graag onderdompelen in een andere cultuur. Ze bezoeken bezienswaardigheden, proeven enkele streekgerechten en drinken misschien hun alcoholische specialiteit. Of dat nu bier, wijn of iets sterker is, het kan je in veel Europese landen al snel een boete opleveren als je daarna achter het stuur kruipt.

Wees daarom voorbereid en controleer in dit artikel hoeveel promille er in jouw vakantieland wordt toegestaan. Onthoud wel: de officiële grens geldt niet altijd voor iedereen. Ter plekke vragen aan de bevolking kan dus voor verschillende antwoorden zorgen.

bron: autotraveler.ru

Algemene situatie in Europa

De populairste vakantiebestemmingen van Belgen - Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië... - hebben allemaal dezelfde limiet als in België, namelijk 0.5 promille. Het verschil met ons land is dat dit enkel geldt voor ervaren chauffeurs. Zij met minder dan 2 jaar (of 3 jaar in het geval van Duitsland en Italië) rijervaring vallen zo onder een andere limiet.

Frankrijk en Spanje staan bij deze onervaren chauffeurs respectievelijk slechts 0.2 en 0.3 promille toe. In Duitsland & Italië hanteren ze zelfs een nultolerantie. Als je je nieuwe rijbewijs met je vrienden wil vieren met een roadtrip naar deze landen moet je dus oppassen voor deze speciale regeling.

Deze vijf landen zijn geen uitzondering in Europa. Bijna overal gelden lagere standaarden voor onervaren bestuurders. We sommen ze even op, maar onthoud dat niet alle landen dezelfde definitie van 'onervaren' hebben. Sommigen houden dat op minder dan 2 jaar rijervaring, anderen op minder dan 3 jaar. Zoek dus op voorhand goed op of jij eronder valt.

  • Landen waar onervaren chauffeurs tot 0.2 promille mogen hebben: Oostenrijk, Cyprus, Griekenland, Ierland, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal
  • Landen waar onervaren chauffeurs tot 0.1 promille mogen hebben: Zwitserland
  • Landen met nultolerantie voor onervaren chauffeurs: Kroatië, Litouwen, Slovenië

De uitschieters in promille

In Europa heb je 5 (6 als je Armenië meetelt) landen waar een nultolerantie voor iedereen van kracht is: Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Roemenië en Oekraïne. Hier wordt het dus niet toegestaan om ook maar met één pintje op achter het stuur te kruipen. Ook hier moeten we een kanttekening maken.

In Oekraïne, bijvoorbeeld, mag er dan wel een nultolerantie zijn, de politie legt je pas een straf op vanaf 0.2 promille. Daarom kan je deze alcoholgrens met een korrel zout nemen en informeer je best ter plekke wat de officieuze regels zijn.

De andere uitschieter is het Verenigd Koninkrijk - nu ja, behalve Schotland. In Engeland, Wales & Noord-Ierland mag je namelijk tot 0.8 promille in je bloed hebben voordat je bestraft wordt. In veel Europese landen zou zo'n gehalte de intrekking van je rijbewijs betekenen.

Hier kan je dus gerust een 'pint' drinken in één van de pubs zonder je zorgen te maken over boetes voor dronkenschap. Toch blijft het altijd slim om zo weinig mogelijk (of liefst helemaal niets) te drinken voor je gaat rijden. Anders vergeet je misschien nog dat ze er links rijden.

alcohol buitenland