De belangrijkste oorzaken van auto-ongevallen met grote gevolgen

Nieuws 2 min read

Een auto-ongeval kan snel gebeuren. Er zit wel achter elk hoekje iets dat een ongeval kan veroorzaken. Sommige zaken heb je in de hand, andere niet. Wat jij kan doen om een ongeval te vermijden lees je hieronder.

  1. vermoeidheid
  2. alcohol en drugs
  3. GSM-gebruik
  4. snelheid

Grootste oorzaken van auto-ongevallen

1. Vermoeidheid

Met de auto rijden wanneer je vermoeid bent is erg gevaarlijk. In de ideale wereld zou je aan je baas een dagje vrij kunnen vragen, omdat je te moe bent om met de auto te rijden. Natuurlijk in de echte wereld zal je baas je niet graag zien komen met deze vraag. Je kan wel polsen of er geen andere opties zijn, zoals thuiswerken. Andere alternatieven zijn het openbaar vervoer gebruiken of carpoolen met een collega, zo moet je die file toch al niet trotseren. Wat je wel altijd kan doen is een paar goede liedjes op je gsm zetten en een thermos met koffie meenemen, zo is die tocht naar je werk iets aangenamer.

oorzaken van auto-ongevallen
source: Pexels

2. Alcohol en drugs

Je zou ervan schrikken hoeveel mensen nog achter het stuur durven kruipen, ook al hebben ze al enkele glaasjes op. Iedereen weet natuurlijk dat dit niet mag en we weten ook allemaal waarom niet. De toegestane alcoholgrens bevindt zich op 0,5 promille. Voor mannen komt dit neer op twee pintjes en voor vrouwen betekent dit 1,2 pintjes. Heb je enige twijfel of je nog mag rijden of toch beter een taxi belt? Ga dan voor de tweede en veiligste keuze. Natuurlijk kan je ook altijd een lift vragen aan een Bob als die mee op stap is geweest.

3. GSM-gebruik

Wanneer tijdens het rijden je GSM trilt is de verleiding groot om toch snel een kijkje te nemen wie er juist iets heeft gestuurd of heeft gebeld. De verleiding is groot, maar de gevaren ook. Je auto zou een smartphone vrije zone moeten zijn, waar je enkel maar aandacht hebt voor de weg en je omgeving. Ook wanneer je in de file staat, blijf je beter van je smartphone af. Kan je echt niet zonder je GSM dan is een handsfree bluetoothverbinding ook altijd een optie. Maar dit blijft nog steeds een risico met zich meedragen, aangezien je niet 100% gefocust bent op de baan.

oorzaken van auto-ongevallen
source: Unsplash

4. Snelheid

We hebben allemaal een hekel aan die vervelende zone 30-borden, maar ze staan er wel met een reden. Een hele hoop ongevallen worden veroorzaakt door bestuurders die de richtlijnen niet volgen en met een overdreven snelheid rijden. Als je de toegestane snelheid kunt respecteren verlaag je de kans op zowel een botsing als een veel te dure boete.

Extra tip!

Of je nu achterin of voorin de wagen zit, het is verplicht om je gordel altijd aan te hebben. Toch durven we het allemaal wel eens vergeten om onze gordel aan te doen, omdat we gehaast zijn of omdat er kinderen vanachter spelen. Vraag daarom altijd aan je passagiers of ze veilig zitten vastgeklikt, voordat je vertrekt.

Hoe hard je ook probeert om geen ongeval voor te hebben, je hebt natuurlijk niet alles in de hand. Een goede verzekering red je uit de nood!

auto auto-ongeluk oorzaken