written by
Laurens Plees

MYTHE | "Ik kan van verzekering veranderen als ik van auto verander”

Mythes 1 min read

In de nieuwe online serie 'Mythes' gaat Hopala op zoek naar mythes, mysteries of sterke verhalen over de verzekeringswereld. Vandaag nemen we de stelling "Ik kan van verzekering veranderen als ik van auto verander" onder de loep.

Het lijkt logisch: je koopt een nieuwe wagen en neemt er dan een nieuwe verzekering bij, zoals je een nieuwe handtas zou kopen bij een nieuw kleedje. Niets is echter minder waar. Als je in België wilt veranderen van verzekering, moet je strenge wetgeving volgen.

Het is namelijk zo dat als je van auto verandert, het zelfs niet mogelijk is om van verzekeraar te veranderen voor het einde van je huidige verzekeringscontract. Stel je hebt een omniumverzekering op jaarbasis en na een half jaar koop je een nieuwe wagen, dan ben je verplicht om je nieuwe wagen nog een half jaar verzekerd te houden bij je huidige verzekeraar.

Up- of downgraden gaat wel

Dat is althans de regelgeving voor je verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Het is wel mogelijk om allerhande opties op te zeggen (of toe te voegen) zoals omnium, rechtsbijstand of bestuurdersverzekering. In het bovenstaande voorbeeld kan je dus wel een half jaar je omnium degraderen naar een verzekering BA.

Wil je na een half jaar uiteindelijk alsnog van verzekering veranderen, dan moet je hier ook strikte regels voor volgen. Je moet je huidige contract namelijk opzeggen via een aangetekende brief, en ten minste 3 maanden voor de vervaldatum van je huidige contract. Doe je dat niet? Dan zit je voor dezelfde termijn als je momenteel hebt vast aan je huidige verzekeraar.

Mythe bevestigd of ontkracht?

"Ik kan van verzekering veranderen als ik van auto verander." - ONTKRACHT

Het is niet mogelijk om van autoverzekering te veranderen als je van auto verandert. Je moet je huidige verzekeringscontract uitdoen en minstens 3 maanden voor het einde een aangetekend schrijven sturen om je los te koppelen van je verzekeraar. Wel kan je jouw omnium downgraden naar een verzekering BA als je dat wilt.

Wil jij je allemaal geen zorgen maken over de verschillende termijnen en wat wel en niet mag. Sluit je verzekering via Hopala af en wij regelen alles voor jou. Snel en gemakkelijk, zoals het hoort.

aankoop auto autoverzekering tweedehands tweedehandswagen tweedehandsauto website tweedehandswagen verzekering opzeggen verzekeraar verzekering verzekering veranderen veranderen