written by
Laurens Plees

MYTHE | "Ik heb geen verzekering nodig want mijn wagen staat stil"

Mythes 1 min read

In de online serie 'Mythes' gaat Hopala op zoek naar mythes, mysteries of sterke verhalen over de verzekeringswereld. Vandaag nemen we de stelling "Ik heb geen verzekering nodig want mijn wagen staat stil" onder de loep.

Veel mensen denken dat ze hun wagen niet meer hoeven te verzekeren als ze hem toch niet meer gebruiken. Mogelijk hebben ze een andere wagen bij gekocht of mag je de LEZ niet meer in of uit en heb je het nog niet over je hart gekregen om je wagen te verkopen.

Toch is je autoverzekering dan opzeggen absoluut afgeraden, tenminste als je een zware straf wilt vermijden. Als je wagen officieel geregistreerd is bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV), is een autoverzekering BA verplicht. Zelfs als je jouw auto niet meer gebruikt en het geparkeerd staat op privéterrein.

Zware straffen voor onverzekerde auto’s

Je riskeert dus zware straffen als je jouw ingeschreven wagen niet verzekert. Dit zijn alle mogelijke straffen op een rijtje:

  1. Gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden
  2. Geldboete van 800 tot 8000 euro
  3. Rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar

Dat is trouwens niet het enige. Mocht je ervoor kiezen om toch eens uitzonderlijk met de wagen te gaan rijden, dan zijn alle kosten bij een ongeval voor jou. Die kosten kunnen wel eens hoog oplopen...

Mogelijke oplossingen

Je kan verschillende acties ondernemen om die straffen te vermijden. De gemakkelijkste is natuurlijk om een autoverzekering te nemen voor je wagen. Wat je ook kan doen, is jouw nummerplaat terug inleveren en je wagen zo uitschrijven bij de DIV. De laatste optie is om je wagen van de hand te doen, aangezien je hem toch niet meer gebruikt.

Mythe bevestigd of ontkracht?

"Ik heb geen verzekering nodig want mijn wagen staat stil." - ONTKRACHT

Het is dus wel degelijk verplicht om minstens een autoverzekering BA te hebben, ook als jouw wagen niet gebruikt. Neem vrijblijvend eens een kijkje op Hopala om een goedkope autoverzekering te vinden voor een wagen die toch maar stilstaat.

auto autoverzekering verzekering opgezegd verzekering opzeggen verzekering niet betaald