written by
Laurens Plees

MYTHE | “Ik betaal meer voor mijn verzekering dan mijn buur dus ik ben beter gedekt”

Mythes 2 min read

In de online serie 'Mythes' gaat Hopala op zoek naar mythes, mysteries of sterke verhalen over de verzekeringswereld. Vandaag nemen we de stelling "Ik betaal meer voor mijn verzekering dan mijn buur dus ik ben beter gedekt" onder de loep.

Mensen zijn competitiebeesten. Dat geldt niet enkel in sport, maar nagenoeg in alles in het leven. Iedereen wil beter zijn, meer hebben. Zo heb je mogelijk ook al eens gestoeft tegen je buurman hoeveel je voor jouw autoverzekering betaalt.

Dat bleek een stuk meer te zijn, dus jij dacht bij jezelf: ‘Yes, ik betaal meer én ik ben beter gedekt.’ Dat kan wel eens een serieuze inschattingsfout zijn. Hoe je gedekt bent, heeft namelijk niet echt iets te maken met hoe hoog jouw premie is. Je premie hangt van verschillende aspecten af.

Onderscheid BA of (mini-)omnium

Eerst en vooral is er natuurlijk de dekking die je daadwerkelijk kiest. In België kan je kiezen voor de minimumverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA, die verplicht is), een mini-omnium of een omnium. Wat exact het verschil is tussen die 3 verzekeringen en wat ze allemaal dekken, lees je hier.

Stel je voor dat zowel jij als je buurman een BA hebben. Hoe komt het dan dat jij meer betaalt voor exact dezelfde dekking?

Verschillende aspecten bepalen jouw premie

Daarvoor nemen verzekeraars verschillende aspecten in acht. De voornaamste aspecten waar verzekeraars rekening mee houden zijn:

  1. Jouw leeftijd: zowel jongeren als ouderen betalen een hogere premie aangezien zij meer kans hebben op een ongeval.
  2. Het aantal jaar dat je jouw rijbewijs hebt: heb je jouw rijbewijs nog maar net gehaald? Dan betaal je meer dan een doorwinterde bestuurder.
  3. Aantal schadevrije jaren: heb jij in de afgelopen 5 jaar een of meerdere ongevallen gehad waarbij jij in fout was? Dan ga je ook meer premie betalen. Dit staat ook bekend als de bonus-malus.
  4. Het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt: rijd jij 5.000 kilometer per jaar? Dan betaal je een stuk minder dan als je er 50.000 per jaar zou rijden. De kans op een ongeluk is dan namelijk kleiner aangezien je niet zo veel op de baan bent.
  5. Het vermogen en gewicht van je wagen: heb je een sportieve auto met een hoog aantal pk’s? Dan zal je meer betalen dan jouw buurman die maar een kleine wagen heeft.

Ben je benieuwd naar alle aspecten waar verzekeraars rekening mee houden? Die vind je hier. Daarnaast is elke verzekeraar ook verschillend van elkaar. Zo kan je bij verzekeraar X een goedkopere premie dan bij verzekeraar Y krijgen, terwijl je exact hetzelfde gedekt bent. Het is dus erg aangeraden om verzekeringen met elkaar te vergelijken, iets wat je gemakkelijk, gratis en snel bij Hopala kan doen.

Mythe bevestigd of ontkracht?

"Ik betaal meer voor mijn verzekering dan mijn buur dus ik ben beter gedekt." - ONTKRACHT

Je bent enkel beter dan je buur gedekt als je een betere verzekering (omnium vs BA) hebt. Het kan goed zijn dat jullie hetzelfde gedekt zijn (allebei BA of allebei omnium), maar dat jij meer betaalt. Dat ligt onder meer aan hoeveel ongevallen jullie al gehad hebben, hoeveel jaar jullie je rijbewijs hebben, met welke wagen jullie rijden...

De moraal van het verhaal is dat je vooral verzekeraars goed met elkaar moet vergelijken. Met de handige tool van Hopala wordt dat een fluitje van een cent.

autoverzekering premie bonus-malus