written by
Joran Simoens

Je leent je auto uit aan een vriend of familie. Wat gebeurt er bij een ongeval?

Wiki 4 min read

Je bent eindelijk met je auto nog eens naar de carwash gegaan en niet te geloven, maar die ziet er nu terug splinternieuw uit. Je buren zien het, je vrienden en familieleden,… En ja, nu willen ze er ook eens een ritje mee maken natuurlijk. Gewoon even naar de bakker of naar het dichtstbijzijnde shoppingcenter. Klinkt allemaal nog heel normaal, toch? Maar is het wel zo slim om je auto even uit te lenen? Wat als er iets gebeurt onderweg? Wat met je verzekering? Wel, in dit artikel vind je de antwoorden op al je vragen. Of toch op de meeste hopelijk.

Jij als barmhartig persoon wil niemand teleurstellen wanneer die vraagt om eventjes je auto te lenen. Maar er zijn toch enkele zaken die je je eerst moet afvragen alvorens je je auto aan iemand uitleent.   

Wanneer je op het punt staat om je auto uit te lenen aan iemand die je misschien niet zo heel goed kent, is het om te beginnen ten zeerste aangeraden om te controleren of die persoon in het bezit is van een bivak muts. Uit onze jaren aan ervaring, kunnen we namelijk zeggen dat mensen die in het bezit zijn van zo een muts en al eens een auto hebben geleend van iemand, deze auto niet zo snel meer terugbrengen. Zo zou je liefdadige actie behoorlijk wat geld kunnen kosten. Heb je de persoon toch vertrouwd en is je net gewassen auto gestolen? Indien je een verzekering hebt die diefstal dekt, krijg je een deel van de waarde van je auto terugbetaald. Geen optie diefstal in je contract? Dan komt de verzekering niet tussen.

Vervolgens is het ook slim om eventjes te kijken of die persoon zeker nog een geldig rijbewijs heeft en ouder is dan 26 jaar. Als dit allemaal in orde is en deze persoon gaat je auto slechts enkele kerengebruiken, dan is het niet verplicht om je verzekeraar direct te mailen, te bellen, te sms’en of te skypen om hem hiervan op de hoogte te brengen. 

Je hebt je auto uitgeleend en er zijn stukken. Wie betaalt de rekening?

Je hebt net je auto uitgeleend en die vriend van je heeft een ongeluk gekregen. Tijd om de portemonnee naar boven te halen of toch niet? Wel, dat hangt om te beginnen af van wie het ongeluk veroorzaakt heeft. Was het de andere partij? Dan kan je deze avond op je beide oren slapen want dan moet deze de schade vergoeden. Was het die vriend van je die net iets te enthousiast reed? Dan zal je je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering moeten aanspreken voor het vergoeden van de kosten van de tegenpartij. Maar wat als je eigen auto ook behoorlijk is toegetakeld? Als je een omnium hebt is alles ok. Maakt niet uit wie er aan het stuur zat. Geen omnium? Oeps, dan zal je eens een hartig woordje moeten praten met je vriend en erop letten dat deze niet het land ontvlucht want dat is de persoon die voor je auto zal moeten betalen als je nog iets van geld wilt terugzien. Niet meer zeker of je je huidige verzekering nog goed vindt? Neem dan eens een kijkje op bij Hopala, waar je verschillende verzekeringen snel en makkelijk met elkaar kan vergelijken. 

Franchise en verandering bonus malus

Slecht nieuws want de persoon die met je auto reed en het ongeluk veroorzaakt heeft, zal niet enkelde kosten van je auto op dat moment moeten betalen. Deze persoon krijgt ook de franchise voor zijn rekening en aangezien de bonus malus bij een ongeval stijgt, zal hij ook het verschil in je toekomstige premies voor zijn rekening moeten nemen. Of die dat gaat doen? Dat blijft voorlopig een vraagteken. 

Occasionele bestuurder

Je dochter-of zoonlief is jonger dan 26 jaar en heeft enkele maanden geleden zijn of haar rijbewijs gehaald. Met de fiets naar het shoppingscenter of voetbalveld gaan, klinkt plots niet meer zo aantrekkelijk. Als je regelmatig dus nu de vraag krijgt ‘Mag ik alsjeblieft de auto nog eens lenenpapaatje of mamaatje?’ dan zou er een belletje moeten gaan rinkelen. Iemand die regelmatig de auto leent, is een occasionele bestuurder. Dit wil je verzekeraar dan ook graag weten zodat die je polis kan aanpassen. Mocht er eens iets gebeuren in het verkeer en je hebt deze regelmatige bestuurder niet laten opnemen in je verzekering, dan kunnen de kosten hoog oplopen

Iemand anders geflitst met mijn auto

Je hebt enkele weken geleden je auto uitgeleend aan die toffe nonkel Jan van je. Spijtig genoeg reed hij veel sneller dan de maximum toegelaten snelheid. Oei. Jij krijgt natuurlijk de rekening voorgeschoteld in je brievenbus aangezien het kenteken van de auto gelinkt is aan jouw adres. Het is echter aan hem om deze boete te betalen of om jou terug te betalen. Bij uw proces-verbaal zit een voorstel tot minnelijke schikking en een antwoordformulier waarop u de gegevens kunt invullen van nonkel Jan die de overtreding begaan heeft. Op die manier zullen de kosten verhaald worden op de persoon van wie u de gegevens hebt ingevuld.