written by
Joran Simoens

Je kind leren rijden: 5 tips om problemen te voorkomen

Nieuws 3 min read

Of ze nu 17 of 24 zijn, je kind leren rijden is een moeizaam proces dat vaak voor spanningen kan zorgen. Zij vinden dat je overdrijft, jij vindt dat ze te laks zijn... de eeuwige discussie zal gedurende de vele uren achter het stuur aan bod komen. Om ervoor te zorgen dat deze quality time niet in een familiedrama ontaardt, hebben wij vijf voorzorgsmaatregelen die alles in betere banen leiden. 

1. Volg de vormingslessen 

Ook al word je door vrienden geroemd om je rijvaardigheden, daarom mag je nog niet meteen als mentor je kind leren rijden. Sinds 2017 verplicht de overheid elke ouder namelijk om eerst vormingslessen te volgen. Voor twintig euro leer je hier praktische tips en wat er allemaal is veranderd sinds jij je examen aflegde - het is nu eenmaal niet meer zoals vroeger. Het attest dat je krijgt, kan je gedurende tien jaar gebruiken. Heb je jongere kinderen die pas over enkele jaren met hun rijbewijs beginnen, moet je deze vormingslessen dus geen tweede keer afleggen. 

2. Reageer niet te persoonlijk

We snappen het: het stuur in handen van je kind laten, kan behoorlijk wat stress opleveren. Zeker in moeilijke verkeerssituaties maakt de beginnende chauffeur al eens fouten. Belangrijk is dan om niet te emotioneel te reageren en zo voor nog meer spanning te zorgen bij je kind. Het is beter om rustig te blijven en hem of haar te wijzen op de fout die ze maakten. Zo geef je meer vertrouwen en behoud je de goede vrede in de wagen. Dat ze je goede raad de wind inslaan, moet je er dan ook soms bijnemen. 

Tip: Zoals in onderstaande video moet het dus niet

3. Waarschuw je verzekeraar

Je verzekeraar waarschuwen is een absolute must. Hiermee bedoelen we niet dat je ze aanraadt vanaf nu binnen te blijven voor hun eigen veiligheid. Wel dat je laat weten dat je kind vanaf nu ook met je wagen rijdt, zodat je verzekering kan worden aangepast. Of je premie hiermee omhoog gaat, verschilt van verzekering tot verzekering. Je gaat er best van uit dat dit sowieso gebeurt. Als je denkt geld te willen besparen en dit bewust niet laat weten, loop je een groot risico. Veroorzaakt je kind een ongeval met jouw wagen draai jij op voor alle kosten. Zorg dus zeker dat je in orde bent zodat je je frustraties kan beperken tot zijn of haar rijgedrag.

4. Neem een pauze

Beeld je de situatie maar in: je kind maakt voor de dertigste keer dezelfde fout en jij kan je amper nog bedwingen. Je kalme fase is al lang gepasseerd. Waarom kan hij of zij niet gewoon doen wat je zegt? Op zulke momenten is het belangrijk te herkennen dat jullie beiden misschien uitgeput zijn en even nood aan een pauze hebben. Zet je even aan de kant, rust uit op een bankje, wandel een tijdje... alles is goed om even je hoofd leeg te maken. Zo geef je die brok frustratie niet alleen de ruimte om weg te vloeien, maar verklein je ook het risico op een ongeval. Wanneer je je terug fris voelt, is het tijd voor een nieuwe poging. Deze keer ongetwijfeld veel soepeler dan je verwachtte!

5. Je kind leren rijden gaat niet vanzelf

Je kind leren rijden is een proces met goede en minder goede periodes. Dat accepteren is al een behoorlijke stap op zich. Met je eigen ervaring lijkt autorijden na een tijd een evidentie en vergeet je soms dat het een best ingewikkelde materie kan zijn. Laten uitschijnen dat zelfs het kleinste kind kan rijden, zorgt alleen voor meer druk en kan de vooruitgang blokkeren. Voor sommigen zijn zulke lessen namelijk echt een marteling. 

Toch zou het spijtig zijn deze leerperiode af te sluiten als een proces van overleven. Als je kind later geconfronteerd wordt met alle ingewikkelde technische keuzes (welke wagen, waar kopen, wat voor verzekering...) zal het al genoeg zorgen aan het hoofd hebben. Probeer daarom de liefde voor het autorijden over te dragen tijdens deze leerperiode. Zo leren ze dat ze dit niet enkel doen omdat de maatschappij het verwacht, maar ook omdat het gewoon leuk is.  

En als ze niet luisteren? Ach, tegen dat ze zelf kinderen hebben die leren rijden zullen ze alles wat je zei wel begrijpen.