written by
Tom Claes

Hoe wordt de premie van mijn autoverzekering berekend?

Wiki 4 min read
De premie van je autoverzekering hangt van veel zaken af

Wanneer je een auto hebt, kan er al snel een behoorlijk prijskaartje aan hangen. Misschien iets waar je minder hard over wakker lag toen je net je nieuwe auto had. Nu, enkele jaren later, moet je alsmaar meer betalen voor de autoverzekeringspremie. Waarom zijn er goedkope autoverzekeringen en dure? En hoe kan de premie van je autoverzekering stijgen? Wel, het antwoord op deze vragen kan liggen bij je verzekeraar maar is soms ook bij jezelf te vinden. Kijk niet zomaar toe hoe je alsmaar meer moet betalen voor je premie. Neem het heft in eigen handen want hoeveel de premie van je autoverzekering bedraagt, kan je wel degelijk zelf bepalen.

De premie van je autoverzekering wordt natuurlijk grotendeels bepaald door de soort verzekering die je hebt. Hoe meer dekking je wilt wanneer er een ongeluk gebeurt, hoe groter het prijskaartje is.

Het is dan ook logisch dat je BA Auto verzekering minder duur is dan een full-omniumverzekering die je veel meer bescherming biedt. Tot zover niets nieuws. Maar de premie van een autoverzekering is ook afhankelijk van nog heel wat andere factoren waar u al dan niet invloed op hebt. We zetten ze even op een rijtje.

Leeftijd

Hoe groter de kans op een ongeval, hoe meer premie je moet betalen. Dat is de algemene regel die geldt bij je autoverzekering. Aangezien ze er vanuit gaan dat jongeren nog niet veel ervaring hebben op de baan en een grotere kans maken om bij een ongeluk betrokken te zijn, is de premie voor hen hoger. Sommige verzekeraars willen bestuurders tussen de 18 en 25 jaar soms niet eens verzekeren.

Als je als jongere niet de officiële eigenaar bent van de auto en als courant bestuurder mee op de verzekering staat, zal je tegen een voordeliger tarief al enkele schadevrije jaren opbouwen. Dit zal je eigen verzekering een stuk omlaag trekken wanneer je beslist om zelf een auto te kopen.

Woonplaats

Wanneer je in een drukke stad woont, waar meer verkeer is dan in een dorp, zal de premie die je moet betalen voor je autoverzekering hoger zijn. De kans dat er iets gebeurt in een stad is namelijk groter dan in een dorp. 

Toch nog iets om mee te nemen in je beslissing om in de stad te gaan wonen.

Vermogen en gewicht auto

Wanneer je een nieuwe auto wilt kopen, is een sportwagen misschien aantrekkelijker dan die kleine auto. Maar wist je dat hoe groter het vermogen van je wagen, hoe meer je moet betalen voor je premie? Auto's met een groter vermogen zijn natuurlijk heel wat krachtiger en kunnen meer schade veroorzaken dan bescheiden stadswagens. Kies je voor een kleinere wagen, dan betaal je bijgevolg ook een lagere premie. Daarom kijk je bij de aankoop van een auto soms beter eerst naar een tweedehandswagen of een auto met een vermogen lager dan 75kW. Dit zal voor een aantrekkelijkere premie zorgen!

Aantal kilometers per jaar

Probeer eens stil te staan bij het aantal kilometers die je aflegt op een jaar. Rij je jaarlijks veel met de auto? Eerder lange afstanden dan korte? Dan zal je premie hoger zijn. Sommige verzekeraars geven je een korting als je minder dan 10.000 kilometers per jaar rijdt. 

Als je je premie wilt laten zakken is iets vaker de fiets nemen de oplossing.

Privé-of professioneel gebruik

Ook voor welke doeleinden je je auto gebruikt, bepaalt mee je premie. Moet je veel de baan op voor het werk om bijvoorbeeld klanten te bezoeken? Dan zal je verzekering duurder zijn dan wanneer je de auto enkel zou gebruiken voor privézaken. Als je meer de baan op bent, is de kans op een ongeval groter. Dit rekent de verzekeraar dan ook door. 

Als je zelfstandige bent of je hebt een eigen zaak, kan je natuurlijk een deel van je autoverzekering ingeven als bedrijfskost. Zo vallen die vele kilometers tussen klanten al iets goedkoper uit.

Bonus-malus

Natuurlijk is een auto-ongeval voorkomen altijd een goed idee. Ook je bonus-malus zal dat zeker kunnen smaken. Bonus wat? Wel, een bonus-malus werkt als volgt. Rij je een jaar zonder een ongeval te veroorzaken, dan daalt je graad (bonus). Veroorzaak je wel een ongeval, dan stijgt je graad (malus). 

Hoe hoger de graad, hoe duurder je autopremie. Hoe lager, hoe goedkoper de autoverzekering. Rijd je dus een jaar zonder ongeval in fout, dan zakt je bonus-malus en wordt je autoverzekering normaal ook goedkoper.

Schadeverleden

Je bonus-malus ziet er niet zo goed uit en je verandert van verzekeraar. Niemand die het nu nog weet, toch? Sorry, zo eenvoudig is het niet. Je nieuwe verzekeraar neemt meestal de bonus-malus graad van je vorige verzekeraar over. Hij of zij kan er ook voor kiezen om deze zelf te berekenen aan de hand van je schadeattest. Hier staat hoeveel ongevallen je de laatste 5 jaar had. 

De betalingstermijnen

Hoe en wanneer je je premie betaalt, zal ook voor een hogere of lagere prijs van je autoverzekering zorgen. Betaal je bijvoorbeeld liever je premie maandelijks, driemaandelijks of zesmaandelijks? Dan zal er soms iets meer worden aangerekend dan wanneer je je premie volledig betaalt bij het begin van de verzekeringstermijn. 

Heeft dit artikel je meer inzicht gegeven in hoe een premie wordt berekend? Super! Zo zie je maar dat er veel factoren zijn die de prijs van een autoverzekering bepalen. Het belangrijkste is dan ook om de autoverzekering te vinden die het best past bij je situatie! Wil je graag verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken en misschien zelfs een afsluiten? Dat kan in een paar klikken op www.hopala.be.

premie autoverzekering