written by
Joran Simoens

Hoe sluit ik mijn eerste autoverzekering af?

Wiki 2 min read
Brainstorming sessions can be an excellent way to drive innovation.
Photographer: Thomas Drouault | Source: Unsplash

Je eerste autoverzekering afsluiten hoeft niet moeilijk te zijn. Of je nu 18 of 37 bent, de verschillende stappen zijn eigenlijk dezelfde als bij een doorgewinterde chauffeur. Je situatie is vooral apart in die zin dat je vaak nog geen enkele ervaring hebt opgedaan. Dat zorgt ervoor dat je tijdens de eerste jaren een hogere premie moet betalen. Zorg op voorhand bijvoorbeeld dat je goed geïnformeerd bent en weet welke opties er bestaan. Hoe, wat, en andere vragen die je hebt, zullen wij hier beantwoorden.

Wat moet ik nu precies doen?

Als je je eerste auto hebt gekocht, is het bij wet verplicht om een autoverzekering te nemen. Zonder een autoverzekering rondrijden kan je een fikse boete bezorgen of je kan er zelfs je rijbewijs mee kwijtspelen. Speel dus op zeker en sluit je autoverzekering af voordat je in je enthousiasme de baan oprijdt. Een autoverzekering afsluiten kan je op twee verschillende manieren doen. Enerzijds kan je langsgaan op een kantoor en anders kan je het gewoon online regelen. In beide gevallen zal de verzekeraar verschillende gegevens van je vragen. Waaronder: leeftijd, woonplaats, welke type auto je hebt... Deze zullen gebruikt worden om je premie te berekenen.

Als je premie berekend is en je gaat akkoord, teken je de documenten. Je verzekeraar zal jou je 'Groene kaart' bezorgen (vaak niet op dezelfde dag) die bewijst dat je rondrijdt met een verzekering. Die kaart vermeldt de belangrijkste gegevens die je ook moet invullen op het schadeformulier indien je bij een ongeval betrokken raakt. Vanaf het moment dat je die kaart hebt, ben je officieel gedekt en is het grootste werk voorbij.

Welke verzekeraar moet ik nemen?

Nu weet je wat je moet doen, maar misschien nog niet bij wie. De keuze uit verzekeraars is tamelijk groot. Wie is voor jou nu de beste optie? Een belangrijk aspect hierbij is vergelijken. De voordelen die je hebt door autoverzekeringen te vergelijken, maken een wereld van verschil. De verzekeringswereld lijkt misschien helemaal hetzelfde, maar elke partij kan voor jouw situatie sterk in prijs variëren. Je kan altijd een verzekeringsmakelaar inschakelen die voor jou op zoek gaat naar de beste formule. Daarnaast bestaan er genoeg online tools om verzekeraars te vergelijken.

Hoeveel kost een autoverzekering?

Dat hangt vooral af van welke verzekeraar en welke verzekering je kiest. Als je de minimum BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) neemt, zal je een stuk minder betalen dan wanneer je een omnium of mini-omnium aanschaft. Als je niet zeker bent welke jou het beste uitkomt, lees je je best wat in over de verschillen tussen een omnium en mini-omnium.

Daarnaast zijn al je gegevens ook cruciaal voor de prijs. Gemiddeld betaalt de Belg €683 per jaar voor een autoverzekering. Oudere chauffeurs met een minder krachtige auto van een duurzaam merk zullen vaak geld besparen. Jonge chauffeurs met een dure wagen, daarentegen, mogen zich verwachten aan een hogere prijs. Een definitief antwoord kunnen we je dus niet geven, maar hou rekening met deze parameters. Ze tonen nogmaals dat het belangrijk is om alle verzekeraars eerst met elkaar te vergelijken. Zo ben je zeker dat je de beste prijs voor jouw situatie betaalt.

aankoop auto eigen wagen autoverzekering