written by
Sagar Choksi

Hoe onderhandel ik bij een tweedehandswagen?

Tips & Tricks 3 min read
1972 Chevrolet Camaro in Iran.
Photographer: Ali Moharami | Source: Unsplash

Een goede auto hoeft niet per se nieuw te zijn. Op veel tweedehands websites vind je genoeg wagens die nog altijd perfect in staat zijn en een stuk goedkoper van de hand worden gedaan. Dit is het niet het enige verschil met de traditionele 'car dealerships'. Daar staan de prijzen namelijk vast en is er weinig ruimte om te onderhandelen. Bij een tweedehandswagen ligt dat uiteraard anders. Maar hoe krijg je de meest voordelige prijs tijdens het onderhandelen? Wij leggen je even de belangrijkste tips voor zodat je niet alleen een nieuwe auto krijgt, maar ook een pak geld bespaart.

TL;DR

1) Sla op voorhand een praatje met de verkoper en probeer een band te scheppen

2) Bereken op voorhand jouw maximale prijs en ga er niet over

3) Informeer je goed over de wagen en doe een strategisch eerste bod

1) Maak een persoonlijk praatje

Onderhandelen over de prijs van een tweedehandswagen is natuurlijk zakelijk, maar het kan nooit kwaad om wat informeler te spreken. Meer zelf, het is cruciaal. 's Werelds meest succesvolle autoverkoper wijdde zijn succes aan zijn talent om interesse te tonen in het persoonlijke leven van zijn klanten. De logica erachter is simpel: door een band op te bouwen met de tegenpartij maak je de interactie menselijker. Zo is de verkoper meer geneigd om misschien wat van de prijs af te doen.

Als je aankomt bij de verkoper is het dus aangeraden niet direct over de wagen of de prijs te beginnen. Stel in plaats daarvan vragen over waarom hij /zij de auto weg doet, hoe hij/zij hem wil vervangen... Niet iedereen zal happig zijn met deze persoonlijke vragen, maar genoeg mensen zijn blij met een gezellige babbel. We geven deze tip daarom niet alleen uit tactische overwegingen, maar ook omdat het alles wat gemoedelijker maakt.

2) Stel je maximale prijs vast op voorhand

Deze stap kan je nog voor de onderhandeling voltooien. Denk eens na hoeveel geld je maximaal wil uitgeven aan de tweedehandswagen die je op het oog hebt. De reden hiervoor is omdat onvoorbereid onderhandelen kan resulteren in een veel hoger bedrag dan je van plan was. Tijdens het gesprek met de verkoper lijk je zo dicht bij de aankoop dat je meer geneigd bent zijn hoger bod te accepteren. Op voorhand een maximum bedrag vaststellen verhindert daarom een financiële kater.

Deze maatregel moet je zien als een stok achter de deur. Robert Putnam, een bekende politicoloog, stelde dat een diplomaat internationaal meer macht heeft wanneer de nationale regering duidelijke limieten stelt. In dezelfde trend kan je tijdens je onderhandeling met de verkoper altijd verwijzen naar je maximum prijs om duidelijk te maken dat je over die prijs gaat (bv. "Ik heb mijn vrouw beloofd niet hoger te gaan dan..."). Met die standvastigheid wordt het debat dus op jouw tempo gevoerd. Laat je dus niet van de wijs brengen en blijf bij deze prijs! Er is altijd nog een andere tweedehandswagen online te vinden.

3) Kennis + empathie = Succes

Wie goed geïnformeerd is, wordt niet snel van de wijs gebracht. Lees je daarom goed in over de wagen die je wil aankopen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de onderhandelingen. Meer weten dan de tegenpartij zorgt er automatisch voor dat je in het voordeel bent bij het bepalen van de prijs. Empathie aan de andere kant is ook een belangrijke factor. De verkoper wil natuurlijk ook een goede prijs voor zijn/haar wagen. Net zoals jij niet wil worden afgezet, hoopt de verkoper op een eerlijk bedrag. Daarmee rekening houden zorgt voor een rustigere sfeer.

Wanneer het gesprek over de auto begint, hoef je dus niet te bewijzen dat je meer weet dan de ander, maar even tonen dat je weet waarover spreekt, is voldoende. De tweede stap is afwegen wat voor de tegenpartij een redelijke prijs is. Vaak weet jij hoeveel de verkoper vraagt voor de wagen. Weet je dat niet, probeer dan hem/haar als eerste zijn prijs te laten vertellen. Zo kan jij jouw bod strategisch plannen. Bv. De verkoper vraagt €8000, jij wil maximaal €6000 geven. Een strategisch eerste bod is dan €4000. Met wat geluk en medewerking kan je zo systematisch toewerken naar €6000. Een goede prijs voor beide partijen, want ook de verkoper is waarschijnlijk hoger begonnen dan hij minstens wou.

auto eigen wagen aankoop
Ontvang elke maand concrete tips & tricks om te besparen op je verzekeringen!
Sign up for our newsletter