written by
Joran Simoens

Een tweedehandswagen kopen? Vermijd dan deze fouten!

Nieuws 4 min read
een tweedehandswagen kopen? Kijk uit voor deze fouten!

Voor veel mensen is een tweedehandswagen een prima alternatief voor gloednieuwe modellen uit de showroom. Ze kosten een stuk minder en zijn vaak nog in zeer goede staat. Anderzijds blijft het riskanter en vrezen veel kopers dat ze op één of andere manier worden bedrogen. Of hebben ze schrik dat ze een foute keuze maken. Om je in de meest gunstige positie te brengen, hebben wij de belangrijkste aandachtspunten verzameld. Zo kan je met meer zekerheid de afweging maken of je je die mooie bolide al dan niet aanschaft.

TL;DR

1) Oefen op rommelmarkten je talent in onderhandelen

2) Focus je niet op een uitgesproken favoriet. Zoek altijd alternatieven!

3) Kijk naar je noden en minder naar je wensen

4) Vergelijk online om een betere verzekering voor je tweedehandswagen te vinden

1) Je onderhandelt slecht

Een tweedehandswagen kopen gaat vaak gepaard met een onderhandeling over de prijs. Ongeacht de staat van de wagen zelf zal je snel merken dat er een groot verschil is tussen wat jij maximum wil geven en wat de verkoper minimaal vraagt. Die kloof overbruggen in jouw voordeel is dus cruciaal. Er zijn maar weinig mensen die de kunst van het onderhandelen onder de knie hebben, maar het valt altijd te leren. Ga dus zeker op voorhand naar, bijvoorbeeld, een rommelmarkt en probeer daar te onderhandelen over enkele voorwerpen. Misschien verloopt het wat stroef, maar beter daar over een oude koffietas dan wanneer je over een auto van duizenden euro’s onderhandelt.

Als je meer wil leren over het onderhandelen van een tweedehandswagen moet je zeker onze handleiding ervoor lezen. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is de tegenpartij als eerste zijn of haar prijs te laten noemen. Zo kan jij een strategisch (lees: lager dan wat je echt wil betalen) eerste bod van jouw kant maken. Daarna probeer je zo goed als je kan te manoeuvreren richting een prijs in het midden. Ideaal is als die prijs in het midden je oorspronkelijke doel was. Zo sluit je een deal waarbij het lijkt alsof zowel de verkoper en jij toegevingen hebben gedaan.

Als ons artikel niet genoeg is: deze FBI-agent legt perfect uit hoe je altijd als winnaar uit de onderhandelingen komt. Een echte aanrader!

2) Je focust je te veel op één model

Sommigen zoeken uren rond omdat ze niet weten wat ze willen, anderen vinden meteen hun goesting. Die laatste groep heeft daarbovenop soms de neiging om een tunnelvisie te ontwikkelen en zich vast te bijten in één specifieke wagen. Tegen het argument ‘het is alles wat ik zoek’ valt dan ook weinig in te brengen. Hoewel we niet pessimistisch willen klinken, is het toch aangeraden de zoektocht niet meteen als beëindigd te zien. Ook al heb je een uitgesproken favoriet, die voorkeur kan je wel verblinden wanneer bijvoorbeeld de prijs (veel) hoger ligt dan je budget. Of erger: dat je de mankementen toedekt met de mantel van de liefde.

Zet die emoties dus even aan de kant en denk rationeel na of de wagen wel zo goed is als je denkt. Speel advocaat van de duivel en som de negatieve aspecten op. Wanneer je daarna andere modellen vindt die ook goed zijn, kan je zo afwegen wat nu de beste keuze is voor jouw situatie. Misschien maak je zo niet de keuze van je hart, maar wel van je verstand. En als dat je veel geld en/of last bespaart, zal ook je hart wel tevreden zijn.

3) Je kijkt naar wat je wilt, niet naar wat je nodig hebt

Ja, er zijn veel mooie auto’s die op deze wereld rondrijden. Veel daarvan zijn dan ook nog eens betaalbaar wanneer ze tweedehands worden verkocht. Een Ford Mustang of Porsche Cayenne lijkt dan heel aantrekkelijk. Met vier kinderen in je gezin, daarentegen, is het misschien niet de juiste timing daarvoor. Ook als je je wagen veel gebruikt voor woon-werk verkeer is het niet altijd slim om een sportwagen te kopen - dat maakt de files nog frustrerender.

Onthoud tijdens het zoeken dus wat het voornaamste nut van de wagen moet zijn. Misschien is het model niet moeders mooiste, maar probeer er doorheen te kijken. Als de kinderen het huis uit zijn of je alternatieven hebt om op je werk te geraken, kan je die Ford Mustang nog altijd overwegen.

Neem ook dit advies van Touring in overweging

4) Je vergeet je verzekering te hervormen

Eenmaal de wagen bij je op de oprit of in de garage staat, is nog niet alles afgehandeld. Je autoverzekering, bijvoorbeeld, moet niet alleen worden overgezet naar de nieuwe wagen. Indien mogelijk, kan je deze namelijk ook hervormen zodat je een lagere premie moet betalen. De aspecten van de wagen die hierbij meespelen kunnen voordeliger zijn in vergelijking met je oude wagen. Is de nieuwe wagen een duurzamer merk dan de oude? Of heeft hij een minder krachtigere motor? In beide gevallen zal je premie goedkoper uitkomen. Zorg dus dat je niet te veel betaalt bij je verzekeraar en vergelijk online je nieuwe wagen om te zien of er betere alternatieven bestaan.

Heeft dit artikel jou geholpen? Of ken je iemand die op zoek is naar een tweedehandswagen? Deel dit artikel dan zeker! Ook als je zelf nog tips hebt om grote fouten te vermijden, mag je ons deze altijd toesturen. Zo zorg je er mee voor dat andere kopers zich niet laten bedotten!

auto aankoop eigen wagen tweedehands